De supportersvereniging Nes aan de Amstel organiseert op Hemelvaartsdag, donderdag 13 mei, de jaarlijkse polderfietstocht. Het is alweer 2 jaar geleden dat de laatste fietstocht is verreden. Gelukkig kan het weer, echter met wat beperkingen voor wat betreft het afstand houden van elkaar.

De tocht gaat langs schilderachtige veenriviertjes, die destijds als natuurlijke grens dienden. Ook werden er dijken opgeworpen om de grens te bepalen. We komen langs pittoreske oude dorpjes. In het gebied tussen Utrecht en Holland waren in oude tijden regelmatig schermutselingen. Er zijn nog altijd restanten van de oude verdedigingslinies: Oude Hollandse waterlinie 1672, Oude Stelling van Amsterdam 1750, Nieuwe Hollandse waterlinie 1780-1800, Stelling van Amsterdam 1880-1910.

Het Reygersbosch, gelegen tussen de Bijlmermeer (Bindelmeer) en Ouderkerk, was geliefd bij de ridders voor valkenjacht en het jagen op reigers. In die tijd geloofde men dat die reigers grote potentie gaven.

Floris de Vijfde was graaf van Holland, van Vlaanderen tot Texel en Utrecht.
Op 23 juni 1296 werd Floris de Vijfde daar bij een valkenjacht ontvoerd door zijn leenheren waaronder Gijsbrecht van Amstel. Floris V werd gevangen gezet in het Muiderslot, dat door Floris zelf was gebouwd. Vier dagen later Floris werd weggevoerd uit het Muiderslot. Het plan was om hem naar Engeland te brengen. Het gezelschap werd bij de Stokkelaarsbrug tegengehouden door boeren van Floris, die hem wilden bevrijden. Floris valt met zijn paard in een sloot en hij wordt vermoord door  Gerard van Velsen. Als straf wordt Gerard  geradbraakt. De overige opstandige leenheren werden verbannen en zij verloren hun bezittingen.
De grenzen werden tussen Holland en het Sticht (Utrecht) werden opnieuw vastgesteld en zo zijn de grenzen nu nog steeds.
Het Reygersbosch met de potentie verhogende reigers bleven in Hollandse handen.
Al deze historische plaatsen komen we tegen tijdens de fietstocht. We fietsen op de grens tussen Utrecht en Holland.

Er kan gekozen worden tussen 2 afstanden over veel mooie en rustige fietspaden.
De hele route is 50 km en er kan ook een keuze gemaakt worden voor de afkorting van 30 km.
Er zijn voldoende “rust- en opsteekplaatsen en terrassen”, zodat de tocht zeker geschikt is om met het hele gezin te rijden. Ook voor de doorgewinterde trimmer biedt het traject een gevarieerde trainingsrit.

De inschrijfkosten zijn € 5,00 en voor kinderen € 2,50. Bij voorkeur gepast betalen, pin niet mogelijk.
Dit is inclusief een pontovergang en na het volbrengen van de tocht krijgt u een leuk aandenken.

U kunt starten tussen 10.00 en 12.30 bij:

Restaurant Cantina del Corazon
Amsteldijk Zuid 162,
Nes aan de Amstel
Restaurant Loetje aan de Amstel
Amstelzijde 37,
Ouderkerk aan de Amstel